Selecteer een pagina
Interview Gustaaf Rutgers

‘MYSTIEK GELUK IS ER VOOR IEDEREEN’

Kunstenaar Gustaaf Rutgers (1967) uit Sauwerd heeft een boekje geschreven waarin hij vertelt over een mystieke ervaring die hij ongeveer 25 jaar geleden heeft meegemaakt. Zijn leven was daarna nooit meer hetzelfde. Rutgers: “na mijn mystieke ervaring ben ik helemaal anders tegen het leven gaan aankijken.”

Door Rudi Diekstra (dit artikel is gepubliceerd in de Ommelander Courant van 3-7-2017)

Wie de naam Gustaaf Rutgers opzoekt op Google zal weinig informatie vinden. Rutgers heeft bijvoorbeeld geen eigen website en maakt weinig reclame voor zichzelf. Toch is Rutgers al jarenlang actief als kunstenaar. Rutgers is een creatieve persoonlijkheid die zijn opleiding volgde aan de kunstacademie. Hij maakt voornamelijk schilderijen en is ook actief als schrijver. Enkele maanden geleden heeft Rutgers een klein boekje gepubliceerd waarin hij echter een andere kant van zichzelf laat zien. In het boekje ‘Mystiek geluk’ brengt hij een bijzondere beleving naar voren. Een beleving die zijn wereld totaal op zijn kop zette.

Zoeken naar waarheid

In de kledingindustrie en in de studie psychologie kon Rutgers zijn geluk niet vinden. Als jonge twintiger maakte dat hem zo ongelukkig dat het zelfs leidde tot een burn-out. Rutgers: “als jonge jongen ben je erg op zoek naar jezelf en dat was ik ook in deze tijd van mijn leven. Ik ben opgegroeid in een domineesgezin waarin bepaalde ‘waarheden’ mij met harde hand werden bijgebracht. Ik ging twijfelen aan het geloof dat mij werd bijgebracht en raakte er van overtuigd dat geloof niet de waarheid kon zijn. Tegelijkertijd vond ik dat ook in ongeloof geen waarheid was te vinden.” Er breekt een periode aan waarin Rutgers zelf een zoektocht naar het waarom van het leven onderneemt. Rutgers: “ik ben in deze periode heel veel alleen geweest, ik ben de natuur ingetrokken en ik heb veel nagedacht. Voor mij was het een zoektocht naar waarheid. Ik wilde een stap verder. Voorbij geloof en ongeloof.”

Oog van een koe

Rutgers begint daarom steeds meer oog te krijgen voor de mystiek. De mystiek is een bepaalde traditie waarin mensen hun ‘normale’ en dagelijkse gedachten opzij zetten en een sterke eenwording met God, de wereld, of de natuur ervaren. Mens en wereld vallen als het ware helemaal samen. Ook Rutgers maakte een soort van eenwording mee. Hij keek op dat moment in het oog van een koe. Rutgers hierover: “het gekke is: als je ooit zo’n bijzondere ervaring hebt meegemaakt dan wil je het wel van de daken schreeuwen. Je wilt er graag over vertellen. Maar tegelijkertijd is het heel moeilijk onder woorden te brengen. De meest passende houding is daarom om te zwijgen. Maar dat wil je natuurlijk ook weer niet.”

Toch wachtte Rutgers ongeveer 25 jaar met het opschrijven van zijn mystieke ervaring. Rutgers: “mensen vragen mij: waarom heb je het nu pas opgeschreven? Ik leg dan uit dat die ervaring zo indrukwekkend was dat je heel veel tijd nodig hebt om alles een plaatsje te geven. Je krijgt een totaal andere kijk op het leven. Ik was na mijn mystieke ervaring zielsgelukkig en dat gevoel zal ik nooit meer kwijtraken. Het is alsof je een nieuwe bril hebt gekregen en met een totaal andere blik naar de wereld kijkt. Tot mijn 22ste heb ik een ‘gewone bril’ opgehad waarin groei centraal stond. Alles moest beter. Ik moest succesvoller zijn, ik moest hogere cijfers halen, overal de beste in zijn en carriere maken. Na mijn mystieke beleving zag ik dat dit allemaal helemaal niet noodzakelijk is. We worden daarmee op het verkeerde been gezet. Ik begon in te zien dat we als mensen allemaal gelijkwaardig zijn. De hoogleraar aan de universiteit is eigenlijk even ver als een jongetje van acht jaar. In essentie is er geen enkel doel te bereiken. We streven alleen maar naar meer, meer en nog beter. Maar waarom eigenlijk? Dat nieuwe wereldbeeld was in het begin onthutsend. Je doet er daarom jaren over om alles te integreren en een plek te geven. In essentie zag ik: we zijn er allemaal al. We verdienen het om er te zijn en we zijn al goed genoeg.”

Voor iedereen

Volgens Rutgers is het beleven van een mystieke ervaring, een diepere eenwording met de wereld, er voor iedereen. “Of je nu jong bent of oud, hoogopgeleid of laagopgeleid, iedereen kan een mystieke ervaring opdoen. Je moet er echter wel voor open staan en bereid zijn om écht op zoek te gaan naar de waarheid. Tegelijkertijd zal je ook gaan inzien dat je de waarheid nooit volledig zal vinden. Ach, zwijgen is misschien wel het beste. Maar ik kies er nu toch voor om over mijn zielsgeluk te spreken, te schrijven. Want je kunt er zielsgelukkig van worden als je met een nieuwe bril naar de wereld gaat kijken.” De vraag blijft echter wat je in het dagelijks leven hebt aan een mystieke eenwording. Is het niet zo dat je daar alleen maar van in de wolken gaat zweven en dat je het dagelijks leven vergeet? Rutgers vindt van niet: “de ups en de downs van het leven gaan gewoon door. Maar het geluk zit er in dat ik verbonden ben met mijn eigen ziel en de wereld. Natuurlijk blijf je te maken hebben met voor- en tegenspoed maar dit kun je uiteindelijk allemaal makkelijker relativeren. Het mystieke inzicht maakt het leven draaglijker, maar bovenal gelukkiger.” Rutgers heeft al een flink aantal positieve reacties gekregen op zijn boekje. “Een vriendin schreef me dat mijn ervaring heel herkenbaar was en dat ze blij was dat ik het de wereld heb in gestuurd. Want hoe meer mensen er kennis van kunnen nemen, hoe meer zaadjes van mystiek geluk er geplant kunnen worden, die vroeg of laat zullen ontkiemen.” “Dat is in een notendop wat ik met mijn boekje beoog. Dat mensen het mysterie van het leven gaan ervaren en inzien dat groei en succes niet het belangrijkste zijn in het leven.”

MYSTIEK GELUK is verkrijgbaar via gustaafrutgers@gmail.com voor € 6,50. Maar het boekje is tevens te koop bij boekhandel Yantra in Groningen, het Openluchtmuseum Warffum en in het Kerkje van Klein Wetsinge.